היסטוריה

הרבנית מנוחה רחל סלונים: אם הישוב החב"די בחברון

היא עלתה לחברון בברכת האדמו"ר ה'צמח צדק' מליובאוויטש, נודעה כבעלת מופתים רבים והמשיכה להגן על הישוב היהודי בחברון עשרות שנים לאחר פטירתה | סיפורה של אם הישוב החב"די בחברון

4.2.21, 19:46

בראש תל חברון, בחלקת חב"ד הממוקמת בחלקו המערבי של בית העלמין העתיק נמצא קברה של הרבנית מנוחה רחל סלונים, אם הישוב החב"די בעיר אשר הלכה לעולמה ביום כ"ד בשבט ה'תרמ"ח - לפני 133 שנים.
הרבנית מנוחה רחל, ביתו של האדמו"ר האמצעי מליובאוויטש, נולדה ביום בו סבה - רבי שניאור זלמן מלאדי 'אדמו"ר הזקן' שוחרר ממאסרו בכלא הרוסי. הסב האדמו"ר העניק לה את שמה: רחל, על שם בתו שנפטרה קודם לכן ומנוחה, משום שאמר: "מנוחה תהיה לנו".
כאשר בגרה נישאה לרב יעקב כולי סלונים ויחד הקימו בית חסידי נאמן בליובאוויטש.
בשנת תקע"ה - 1815 שולח אביה האדמו"ר קבוצות חסידים כדי לחזק את היישוב היהודי הקטן בחברון. הוא יוזם קניית חלקות אדמה בעיר ואף רוכש את 'בית הכנסת הקטן', צמוד לבית הכנסת 'אברהם אבינו' ברובע היהודי העתיק.
בית הכנסת הזה נחרב גם הוא בפרעות תרפ"ט ובתקופת השלטון הירדני, אך שוקם ושופץ בידי בית חב"ד חברון ופעיל עד עצם היום הזה.
לאחר פטירת אביה מקבל גיסה, האדמו"ר ה'צמח צדק' את נשיאות חב"ד. בעצתו עולה לעיר גם הרבנית סלונים עם משפחתה בשנת תר"ה - 1845 ועד מהרה תופסת משפחת סלונים ביישוב היהודי הקטן בחברון מקום מרכזי.
הרבנית התפרסמה כבעלת מופתים ורבים באו לבקש את ברכתה, ביניהם השכנים הערבים. הרבנית נהגה להעניק גם להם את ברכותיה בשמחה, אך התנתה אותן בכך שלא יפגעו בשכניהם היהודים.

נהוג לספר כי היא התגוררה במבנה המוכר כ'בית שניאורסון'. במבנה השייך למשפחת שניאורסון הידועה מתגוררות כיום 7 משפחות יהודיות.
עם זאת, בדיקה היסטורית מעלה כי הבית נבנה ככל הנראה כמה עשרות שנים מאוחר יותר. בנוסף, באחד הסיפורים המפורסמים אודות הרבנית מסופר על שיטפון של מי גשמים שאיים להטביע את העיר ונעצר רק כאשר הגיע לגובה נרות השבת בחלונה של הרבנית.
גם אם ננכה אחוזים רבים מן התיאור הדרמטי, עדיין נמצא כי התיאור הטופוגרפי איננו מתאים כלל למיקומו של בית שניאורסון.
מסתבר איפה כי ביתה של הרבנית שכן לא מאוד רחוק משם - במה שמוכר כיום כרחוב הראשי של הקסבה, רחוב בו שוכנים לא מעט נכסים יהודיים שדודים.
חוקרים מזהים את הבית המדובר במבנה הידוע כ'בית החרי"ף' (סמוך ל'חצר המקובלים') בלב הקסבה.
למותר לציין כי כיום מאוכלס הבית הזה בערבים, גישת יהודים לאיזור מוגבלת ביותר.

הרבנית מנוחה רחל סלונים הלכה לעולמה בכ"ד בשבט ה'תרמ"ח - 6.2.1888 ונטמנה בחלקה האשכנזית בבית העלמין העתיק בחברון.
ציון קברה, כמו החלקה כולה נהרס בידי פורעים ערבים אחרי פרעות תרפ"ט.
רק באמצע שנות ה-70 של המאה הקודמת זוהה מיקום הקבר בידי פרופ' בן ציון טבגר, בזכות צילומי אוויר בריטיים ישנים ומדידות נוספות בשטח.
פרופ' טבגר הקים ציון זמני במקום ובשנת תשנ"ח - 1998, לקראת מלאת 110 שנים לפטירתה שוקם מתחם הקבר בידי מחדשי היישוב היהודי בחברון.
עם זאת, קברים רבים נוספים בחלקה הזו אשר הושחתו בתקופת השלטון הירדני, לא שוקמו עד היום הזה ועדיין מחכים לפריצת דרך שתאפשר את שיחזורן.
לקראת חתימת הסכם חברון האומלל ב1997, הסתבר כי החלקה ובה ציון הרבנית מיועדת להימסר לרשות הפלסטינית. בזכות לחץ ציבורי ופוליטי חוצה מגזרים נשארה לבסוף החלקה, הנמצאת במיקום אסטרטגי בראש תל חברון ובפאתי שכונת ג'אבל רחמה העויינת, תחת שליטה ישראלית.
כך המשיכה הרבנית להגן על הישוב היהודי בחברון, גם הרבה עשרות שנים אחרי פטירתה.
בזמנים כתיקונם נערכת במקום הילולה רבת משתתפים ב-כ"ד בשבט - יום פטירתה, בהשתתפות מאות חסידי חב"ד מרחבי הארץ. 
המקום פתוח ומאובטח באופן תמידי. ניתן להגיע בכל ימות השנה ללא צורך בתיאום מיוחד, בשעות הערב אף פועל 'כולל' קבוע של חב'"ד במבנה סמוך.
רישמו בפניכם כיעד לביקור הבא.