what's new
מה חדש

חשיפה: מבצע "אדר" כניסה לא ידועה למעמקי מערת המכפלה -אדר תשל"ג ( 1973)


מזה שנים ידוע על מספר קטן מאד של אנשים שנכנסו לעומק מבנה מערת המכפלה אחרי שחרור חברון בתשכ"ז.  ידוע על מיכל ארבל, בתו של  איש מערכת הבטחון יהודה ארבל, שירדה לעומק  המבנה בשנת תשכ"ח על פי יזמתו של שר הבטחון משה דיין. סיפורה של מיכל ארבל פורסם בספרו של דיין "לחיות עם התנ"ך"; הפרטים שגילתה אפשרו את גילוי המערה ע"י מדריכי "מדרשת חברון" בערב הסליחות באלול תשמ"א. אך עד כה טרם נודע וטרם פורסם על מבצע נוסף, שנערך ביזמתו של אלוף פיקוד המרכז רחבעם זאבי הי"ד. המבצע התקיים בחודש אדר תשל"ג (פברואר 1973), ולכן קיבל את השם "מבצע אדר".

את הפרטים על מבצע זה שמעתי ממי שנבחר למשימה וזכה להיכנס למערה, אבנר צדוק מגבעת שמואל, שם הוא גר עם אשתו אורית וילדיהם. (אגב, אבנר ואורית הכירו כשאבנר שכב פצוע אחרי מלחמת יום הכיפורים ואורית היתה האחות שטיפלה בו, סיפור מקסים, שראוי למאמר נוסף).

 מי שיחפש במנועי החיפוש את השם "אבנר צדוק" יגיע למלחין השיר הידוע "לקראת שבת" שהושר בפי יגאל בשן וזכה להגיע לראש פסטיבל הזמר החסידי והמזרחי ולראש מצעדי הפזמונים, ומושר עד היום. חיפוש ב"יוטיוב" יגלה שאבנר צדוק הוא זמר וחזן מוכשר שמופיע בניגונים מסורתיים – הן בנוסח התימני, הן הספרדי והן האשכנזי – ברחבי הארץ והעולם. אך עבורי אבנר צדוק אינו רק זמר מוכשר, אלא גם מי שזכה להיכנס לעומק המערה.

מבצע 'אדר' התקיים  שנים אחדות אחרי כניסתה של מיכל ארבל (אך עוד בטרם התפרסמה).  כאמור, היוזמה הייתה של אלוף פיקוד המרכז, אלוף רחבעם זאבי, בידיעת אלוף שלמה גזית, מתאם הפעולות בשטחים ואלוף רפאל ורדי, מפקד אזור יהודה ושומרון ובהשתתפותם. המבצע יועד למטרת מחקר והוספת ידע על האתר החשוב, המרתק והבלתי ידוע – המערה הפנימית. סגן אבנר צדוק, קצין מילואים בחיל השריון וסטודנט להנדסת תעשיה וניהול, נבחר למשימה זו עקב ממדי גופו הצנומים. יכולתו להיכנס למערה נבחנה ימים אחדים לפני המבצע,  כאשר הוא זומן למחנה "צריפין" והתבקש להיכנס לצינור פח בקוטר השווה לקוטר הכניסה למערה, במתקן שנבנה במיוחד לצורך זה.

   בתכנון המבצע השתתף קצין במערך המודיעין של פיקוד מרכז, דני בר מעוז, שהיה חברו מילדות של אבנר צדוק; הוא הזמין אותו להשתתף במשימה המיוחדת והסודית. לאחר שעבר את "מבחן הקוטר", עבר אבנר השתלמות מזורזת בצילום. במועד שנקבע – הלילה בין י' ל-י"א באדר – נסעה המשלחת לחברון. בנוכחות שלשת האלופים – זאבי, גזית וורדי – הוכנס דניאל לתוך "פתח הנרות", ב"אולם יצחק" במערת המכפלה, כשהוא לבוש בבגד ים בלבד, ומרוח בגריז כדי להקל על המעבר. אחריו הורד פנימה ציוד הצילום. הוא עבר בכל החללים התת-קרקעיים שאליהם אפשר היה להיכנס וצילם אותם. הוא אינו זוכר ממצאים מיוחדים, מעבר לאלו שהתגלו בכניסות האחרות. כשסיים, הועלה חזרה וחומר הצילום הועבר לפיקוד המרכז, שם הוא טמון עד היום.

   לאחר כמה ימים הוזמנו כל הנוכחים לסעודה במסעדת "חצילים" בת"א. בסיום הסעודה חתמו כולם על דף נייר, שבראשו כתב האלוף רחבעם זאבי "מבצע אדר".

אמנם, הצילומים והפרטים השונים שהתגלו במבצע זה נשארו חסויים עד היום, אך העובדה שמבצע כזה התקיים – עובדה הרואה אור כאן לראשונה – ראויה להיזכר בין הסיפורים המרתקים על מחקר מערת המכפלה.

 

 

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

מה חדש

מועדי פתיחת וסגירת מערת המכפלה לשנת 2025

במסגרת הסטטוס קוו הנוכחי במערת המכפלה, קיימים במקום אזורי תפילה נפרדים ליהודים ולמוסלמים. בשגרה יכולים בני כל דת להגיע ולהתפלל

קרא עוד »
מה חדש

מעמד התפילה והישועות במערת המכפלה-פרשת "ויחי"

אלפי יהודים מרחבי הארץ התכנסו הערב-פרשת "ויחי" למרגלות מערת המכפלה יחד עם האדמו"ר רבי יאשיהו יוסף פינטו שליט"א, והרב שלום

קרא עוד »
מה חדש

חנוכה בחברון

קרא עוד »
דילוג לתוכן